Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Να δοθεί παράταση για την αποζημίωση για τις καταστροφές στην πατάτα -- Να δοθούν αποζημιώσεις για κηπευτικά και εσπεριδοειδή


Την άμεση αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν κηπευτικά και εσπεριδοειδή από τον παγετό που σημειώθηκε στην Ηλεία, ζητεί ο Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Σε επικοινωνία που είχε ο Γιώργος Κοντογιάννης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του ΕΛΓΑ για τη διενέργεια των απαιτούμενων καταγραφών ώστε να ξεκινήσει η αποζημίωση των παραγωγών. Σημειώνεται ότι η καταστροφή στα εσπεριδοειδή αφορά περίπου το 50% των καρπών, τα οποία βρίσκονταν στα δέντρα τις ημέρες του παγετού.
Εκτός των άλλων ο Γιώργος Κοντογιάννης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό την παράταση της περιόδου κάλυψης της πατάτας, η οποία λήγει κανονικά στις 31/12, καθώς η ζημιά στην παραγωγή είναι πολύ μεγάλη και δεν είναι δυνατόν για λίγες μόνο μέρες οι αγρότες να μείνουν ακάλυπτοι.
Σημειώνεται ότι για να υπάρξει παράταση του παραπάνω χρονικού ορίου, πρέπει να γίνει σχετική πρόταση από το ΔΣ του ΕΛΓΑ, η έγκριση της οποία προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση, καθώς το διαστήματα κάλυψης της παραγωγής είναι νομοθετικά οριοθετημένο από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Νέα νομοθετική ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο αφότου ανοίξει η Βουλή, μετά τις εκλογές, οπότε και ο Γιώργος Κοντογιάννης δεσμεύεται να φέρει τροπολογία στη Βουλή για την προώθηση και την επίλυση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου