Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Διαψεύδει η Κυβέρνηση τα περί σχεδίου McKinsey για την αγροτική παραγωγή



Ανυπόστατες χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες το «Σχέδιο Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα 10 χρόνια» βασίστηκε στη μελέτη «Greece 20/20» της McKinsey, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στη συγκέντρωση της ελαιοπαραγωγής σε μικρό αριθμό ελαιοτριβείων σε ολόκληρη τη χώρα.
            Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπ. Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στην Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, κατά τη συζήτηση των βασικών αρχών, των οριζόντιων και τομεακών πολιτικών και των χρηματοδοτικών πηγών που θα θεμελιώσουν το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, οι οποίες παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) στις 24 Απριλίου 2014, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά, άμεση ή έμμεση, που να αφορά στο σχέδιο «Greece 20/20» της McKinsey.

         Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών: «Η κατάρτιση βασικών σημείων των προτεινόμενων δημοσίων πολιτικών που περιλαμβάνονται στο ως άνω σχέδιο, βασίζεται σε συγκεκριμένη επιστημονική και ερευνητική τεκμηρίωση. Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκαν από την Κυβέρνηση μελέτες, με συγκεκριμένες προδιαγραφές  και απαιτήσεις ως προς τα παραδοτέα κείμενα, στον ΙΟΒΕ, στο ΚΕΠΕ και στην McKinsey & Company.
       Ειδικά η μελέτη που ανατέθηκε στη ΜcKinsey & Company δεν πρέπει να συγχέεται σε καμία περίπτωση με τη μελέτη που παρουσιάστηκε με δική της πρωτοβουλία τον Ιούνιο 2012, δηλαδή πολύ πριν τη διακριτική και ανεξάρτητη ανάθεση της Κυβέρνησης.
         Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τα παραδοτέα των προαναφερθέντων οργανισμών με στόχο να συνθέσει ένα συμπαγές κι αναλυτικό σχέδιο το οποίο θα θέσει σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
            Ενημερωτικά σας πληροφορούμε ότι ολόκληρο το σχέδιο διαπνέεται από μια φιλοσοφία ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού που θα επιτρέπει σε όλες τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, να δραστηριοποιούνται με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να αυξήσουν την εξωστρέφειά τους.
            Η βασική στόχευση του σχεδίου, ειδικά για τον κλάδο πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης των, διεθνώς γνωστών για την ποιότητά τους, ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας τους μέσω ενίσχυσης της εγχώριας μεταποίησης, με έμφαση στην τυποποίηση και των ποιοτικό έλεγχο».
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου