Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Θεσμοθετείται ο Αγροτουρισμός - Κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή από Βουλευτές της ΝΔ




Για πρώτη φορά εισέρχονται στην ελληνική νομοθεσία διατάξεις που αφορούν στον Αγροτουρισμό, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ιδιαίτερης αυτής μορφής τουρισμού στην Ελλάδα.
Την σχετική τροπολογία που αφορά στον Αγροτούρισμο κατέθεσαν πέντε βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Όπως αναφέρουν οι Βουλευτές, παρά το γεγονός ότι την τελευταία 20ετία έχουν δημιουργηθεί στο σύνολο σχεδόν της ελληνικής υπαίθρου αξιόλογες επιχειρήσεις που συνδυάζουν τέτοιες δραστηριότητες και υπηρεσίες, δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν τη μετάβαση του Αγροτουρισμού από τη φάση της περιστασιακής πηγής εισοδήματος σε εκείνη της οργανωμένης τουριστικής δραστηριότητας η οποία θα παρέχει εισόδημα και συμπληρωματική εργασία σε αγροτικούς πληθυσμούς, κυρίως των πιο απομακρυσμένων και λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της χώρας.

             Με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις εισάγονται γενικοί κανόνες, ορισμοί και κατευθυντήριες αρχές που διέπουν τον Αγροτουρισμό και την αγροτουριστική δραστηριότητα. Εξάλλου η Ελλάδα και ειδικά η Ηλεία, διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ιδιαίτερης αυτής μορφής τουρισμού, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της εν γένει τουριστικής ανάπτυξης.
            Η τροπολογία περιλαμβάνει (περιληπτικά) τα ακόλουθα:
1.    Oρισμό του αγροτουρισμού
«Αγροτουρισμός» είναι μορφή τουρισμού η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή όπως και με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου.
2.    Kαθορισμό των μορφών επιχειρήσεων αγροτουρισμού
Προσδιορίζονται οι μορφές των επιχειρήσεων που δύνανται να ασκήσουν αγροτουριστική δραστηριότητα, ήτοι τα αγροκτήματα και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που συνοδεύονται με οργανωμένες επιχειρηματικά υπηρεσίες είτε εστίασης, είτε υποδοχής και φιλοξενίας.
3.    Άσκηση δραστηριοτήτων Αγροτουρισμού
Προβλέπεται ο ορισμός, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών, των προϋποθέσεων, προδιαγραφών και των όρων λειτουργίας και ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται για την ατομική ή ομαδική άσκηση των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων.
4.    Διάθεση Αγροτικών Προϊόντων από επιχειρήσεις Αγροτουρισμού
Δίνεται η δυνατότητα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της οικείας Περιφέρειας να τροποποιήσει, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, το περιεχόμενο του Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων εφ’ όσον η αρμόδια για αυτό Αρχή διαπιστώσει αντικειμενική δυσκολία μιας επιχείρησης να διασφαλίσει την αναγκαία ποσότητα προϊόντων που περιλαμβάνονται στο Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων εξαιτίας φυσικών κινδύνων, ασθενειών ή παθήσεων της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
5.    Πιστοποίηση Επιχειρήσεων Αγροτουρισμού-Ειδικό Σήμα
Ρυθμίζεται η πιστοποίηση των αγροτουριστικών επιχειρήσεων με τη χορήγηση, από το Υπουργείο Τουρισμού ή την εξουσιοδοτούμενη από αυτό Αρχή, Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού, εφόσον αυτές πληρούν τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.
6.    Έλεγχος και Εποπτεία Επιχειρήσεων Αγροτουρισμού
Ορίζονται οι επιχειρήσεις Αγροτουρισμού ως ιδιαίτερη κατηγορία τουριστικών επιχειρήσεων που καταχωρούνται ως τέτοια στο μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων Προβλέπεται ο έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία, τουλάχιστον ανά τριετία, της συνδρομής των προϋποθέσεων χορήγησης του Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού καθώς και η ανάκλησή του σε περιπτώσεις μη εφαρμογής του νόμου.

Την τροπολογία υπογράφουν οι Βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Ιορδάνης Τζαμτζής, Φωτεινή Πιπιλή και Γιώργος Κοντογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου