Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Μέτρα προστασίας από τον καταρροϊκό πυρετό



Για τα μέτρα προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό που πλήττει τα αιγοπρόβατα στην Πελοπόννησο, ενημέρωσε τον Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κοντογιάννη ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλείος Βουλευτής είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, μαζί με άλλους Βουλευτές της ΝΔ, με τη οποία ζητούσε την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό. Η Ερώτηση είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια. Οι ερωτώντες Βουλευτές επισήμαιναν την ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα που θα αποτρέψουν την επέκταση της νόσου μεταξύ των οποίων είναι και η χορήγηση δωρεάν φαρμάκων στους κτηνοτρόφους, για τον προληπτικό ψεκασμό ζώων και εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία για την εκρίζωση της νόσου, η οποία έχει προσβάλει σχεδόν όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτή. Η χώρα μας, μέσω των περιφερειακών Κτηνοτροφικών Υπηρεσιών, εφαρμόζει την υφιστάμενη ενωσιακή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώντων ζώων από τις προσβεβλημένες περιοχές, εκτός των περιπτώσεων άμεσης σφαγής, ενώ επιτρέπεται η διακίνηση και η κατανάλωση του κρέατος, του γάλακτος και, γενικότερα των ζωικών προϊόντων.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ. 432/20486/14.2.2014 ΚΥΑ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών:
·         Προβαίνει στη αποζημίωση ζώων, τα οποία έχουν, αποδεδειγμένα προσβληθεί από τη νόσο και
·         Χρηματοδοτεί την αγορά εντομοαπωθητικών, τα οποία χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου μέσω του ξενιστή.
  1. Σύμφωνα με την αριθ. 745/2014 ΚΥΑ, κατένειμε στις 7/7/2014 το ποσό των 4.999.978 ευρώ για την αποζημίωση των δράσεων εξυγίανσης του ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας και αποζημιώσεων κτηνοτρόφων, σύμφωνα με τα ενωσιακά προγράμματα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι από την 21η/7/2014 πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό με παραγωγούς της Πελοποννήσου και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου.
Όσον αφορά στην κάλυψη του σιτηρεσίου που προκύπτει από τον περιορισμό εκτροφών για την αντιμετώπιση ζωονόσου, είτε ως διάθεση ποσοτήτων ζωοτροφών είτε ως διάθεση χρηματικού ποσού ως αποζημίωση, θα πρέπει να είναι ισόρροπο, να καλύπτει τις ανάγκες και να είναι σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία.
Αναφορικά με την χρήση φυτοπροστατευτιικών προϊόντων, το ΥΠΑΑΤ χορηγεί άδειες διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Ήδη από την 31η Ιουλίου έχει αρχίσει η καταβολή των πρώτων ποσών σε 137 κτηνοτρόφους για τα φάρμακα που αγόρασαν για την καταπολέμηση του ξενιστή.
Σημειώνεται ότι οι απώλειες των αιγοπροβάτων από καταρροϊκό πυρετό δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου