Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΟΑΕΕ - Τι απαντά το Υπουργείο Εργασίας στον Γιώργο Κοντογιάννη



Καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσον αφορά και τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη, με πάγιο αίτημα την αύξηση των δόσεων καταβολής των οφειλομένων, ο Υπουργός Εργασίας απάντησε σε Ερώτηση του Βουλευτή και πρώην Υφυπουργού Απασχόλησης Γιώργου Κοντογιάννη, καταθέτοντας  αναλυτικά τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
            Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κοντογιάννης είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, την οποία συνυπέγραψε και ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, στην οποία επεσήμανε πως στην Ηλεία ένας στους δύο εμπόρους αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του προς τον ΟΑΕΕ ενώ αρκετοί οφειλέτες που είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση την έχασαν καθώς δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν
οικονομικά. Ο βασικότερος λόγος που οι περισσότεροι οφειλέτες αδυνατούν να υπαχθούν ή να είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις είναι ο μικρός αριθμός των προβλεπόμενων δόσεων και για το λόγο αυτό ο Ηλείος Βουλευτής προτείνει να υπάρξει δυνατότητα διακανονισμού σε περισσότερες δόσεις όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, ο Γιώργος Κοντογιάννη ζητεί από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν τους οφειλέτες ώστε να προχωρήσουν σε διακανονισμό με στόχο να αποφευχθούν οι κατασχέσεις.
            Οι βασικότερες διατάξεις  της ισχύουσας νομοθεσία, όπως προκύπτουν  από την απάντηση του Υπουργού Εργασίας είναι οι εξής:
-        Ως προς τις δόσεις καταβολής των οφειλών, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης έως και 48 δόσεις με στόχο τη διευκόλυνση των οφειλετών αλλά και την αύξηση της εισπραξιμότητας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ρύθμισης της «Νέας Αρχής» οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2012 οφειλές τους σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όπως αυτές θα προσδιορίζονται στην αίτησή τους, ή να τις καταβάλουν εφάπαξ λαμβάνοντας μείωση επί των προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπόν επιβαρύνσεων της τάξεως των 25% έως και 50%, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής των οφειλών.
Περαιτέρω, για φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν οφειλές έως 5000 ευρώ, εφόσον δηλώσουν αδυναμία εξόφλησης της οφειλής εφάπαξ ή έως 48 δόσεις, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται βάσει του εισοδήματος τους, με μέγιστο αριθμό δόσεων τις 100 ή ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.
Οι υπαγόμενοι στην «Πάγια Ρύθμιση» οφειλέτες δύνανται να ρυθμίσουν  οφειλές έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους, καταβάλλοντας τις σε 12 ισόποσες δόσεις.
-        Ως προς την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας, το Υπουργείο Εργασίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρέχουσα οικονομική κρίση θέσπισε τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 32 του Ν.4075/2012 με τις οποίες προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κλάδου σύνταξης του Καταστατικού του ΟΑΕΕ και να παραμείνουν σε αυτή έως 31.12.2014. Με Υπουργική Απόφαση δόθηκε η δυνατότητα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που απώλεσαν για οποιοδήποτε λόγο η δυνατότητα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να επανέλθουν με νεότερη αίτηση για μια ακόμα φορά.
           
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου