Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Nα αποτραπεί η κοινωνική έκρηξη (δημοσιεύθηκε στο parapolitika.gr)


Η οικονομική κρίση μέρα με την ημέρα χτυπάει όλο και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά. Κυρίως όμως χτυπάει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Όλους εκείνους που αδυνατούν να ξεφύγουν από τις δαγκάνες της εφορίας, όλους εκείνους που νιώθουν ότι είναι υποχρέωσή τους προς την πατρίδα να είναι συνεπείς φορολογούμενοι, ακόμα και όταν το κράτος με περισσή αναλγησία βάζει φόρους άδικους και αβάσταχτους.
Ο άδικος τρόπος, όμως, με τον οποίο το κράτος στα δύο προηγούμενα χρόνια στράφηκε εναντίον των συνεπών και ειλικρινών φορολογουμένων (γιατί οι φοροφυγάδες θα παραμείνουν φοροφυγάδες όσους έκτακτους φόρους και αν βάλει ο υπουργός Οικονομικών), είχε ως αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Μια κοινωνία όμως δεν μπορεί να προχωρήσει με συνοχή στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έζησε η χώρα από τον πόλεμο και μετά, όταν ένα τμήμα της- και μάλιστα το μεγαλύτερο- νιώθει ότι αδικείται.Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις που θα γίνονται όλο και περισσότερο πιο βίαιες όσο το κράτος συνεχίζει την ίδια, ανάλγητη πολιτική του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόβλεψη που υπάρχει στον Προϋπολογισμό του 2012 για περικοπή 175 εκατομμυρίων ευρώ από το κονδύλι κρατικής επιδότησης του ΕΚΑΣ. Δηλαδή 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι των 500, 600 και 700 ευρώ που παίρνουν το ΕΚΑΣ βλέπουν το κράτος να περιορίζει το σχετικό κονδύλι από τα 890 εκατομμύρια ευρώ σε 715, τη στιγμή μάλιστα που συνταξιούχοι κάποιων Ταμείων συνεχίζουν να λαμβάνουν τις παχυλές επιδοτήσεις τους από το κράτος.
Και βέβαια η λύση δεν είναι να κόψουμε από τον έναν για να δώσουμε στον άλλον. Η λύση δεν είναι να στρέψουμε τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, γιατί τότε θα οδηγηθούμε σε εμφύλιο. Και δεν είναι καθόλου υπερβολική η πρόβλεψη ότι αν συνεχισθεί η ίδια πολιτική, σύντομα θα δούμε ομάδες πεινασμένων πολιτών να κάνουν ληστείες τροφίμων, για να φάνε οι ίδιοι ή τα παιδιά τους.
Όλα αυτά, όμως, επιταχύνουν την πορεία της χώρας μας προς την καταστροφή, προς τον όλεθρο.Τα πρόσθετα κονδύλια για το ΕΚΑΣ μπορούν να βρεθούν αν η χρηματοδότηση της ΕΡΤ περιορισθεί και από τα 300 εκατ. € που λαμβάνει δοθούν για το ΕΚΑΣ 120 εκατ. €, αν υπάρξει πρόσθετη περικοπή 30 εκατ. € από τα έξοδα της Βουλής, αν περιοριστεί η χρηματοδότηση των κομμάτων, αν περικοπούν οι πολιτικές συντάξεις (Βουλευτών, δημάρχων, νομαρχών κλπ), αν επιταχυνθεί κατά έξι μήνες ο έλεγχος των αναπηρικών συντάξεων «μαϊμού» που λαμβάνουν παρανόμως όσοι είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη», αν –επιτέλους- υπάρξει πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος.
Όταν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βρίσκονται σε απόγνωση, όταν παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτία, όταν ευυπόληπτοι πολίτες περιμένουν να πέσει η νύκτα για να βγουν στους δρόμους και να ψάξουν στα σκουπίδια, τότε οφείλουμε, επιτέλους, να καταλάβουμε ότι δεν πάει άλλο. Η οικονομική απόγνωση έχει χτυπήσει κόκκινο και οι επιπτώσεις στην κοινωνία θα είναι απρόβλεπτες.Κυρίως όμως πρέπει όλοι, με πρώτον τον Πρωθυπουργό, να καταλάβουμε πως όταν ένα κράτος ξοδεύει, χωρίς τους τόκους, 85 δις με 90 δις ευρώ για να καλύψει τις πληθωρικές ανάγκες του αλλά και να ικανοποιήσει τις κομματικές ταξιαρχίες των κρατικοδίαιτων μεγαλοσυνδικαλιστών, τότε, αυτό το κράτος μπορεί και πρέπει να βρει δύο δισεκατομμύρια ευρώ, περικόπτοντας περιττές δαπάνες, για να κάνει μια δικαιότερη πολιτική, για να αποφορτίσει την κοινωνική ένταση και να γλυτώσουμε την κοινωνική έκρηξη που νομοτελειακά έρχεται.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πρωθυπουργό ο οποίος μέσω των αντιπροσώπων του λαού, των βουλευτών, απολαμβάνει την ευρύτατη στήριξη της κοινωνίας.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης είναι βουλευτής Ηλείας Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου