Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Δευτερολογία στην επερώτηση για την αύξηση της εγκληματικότηας





Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για συλλήψεις και προσαγωγές. Πόσοι από αυτούς, αλήθεια, κατέληξαν στις φυλακές και πόσοι επαναπροωθήθηκαν στις χώρες από όπου είχαν προέλθει;
Η Ελλάδα πλέον έχει καταστεί ξέφραγο αμπέλι. Μπαίνει όποιος θέλει και δυστυχώς δεν βγαίνει. Τι ενέργειες έχει κάνει η ελληνική πολιτεία, η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο σας για την αλλαγή της Συνθήκης του «Δουβλίνο 2»; Είπατε ότι προϋπήρχε η εγκληματικότητα, αλλά δεν καταγραφόταν. Μα, μιλάμε –-και το έθεσε και ο συνάδελφος κ. Πλεύρης- για μια άλλης μορφής εγκληματικότητα. Μιλάμε πλέον για ειδεχθέστερα εγκλήματα, που αφορούν τις ίδιες πράξεις.
Σας επισημαίνω το εξής: Θυμηθείτε παλιά, υπήρχε ποτέ περίπτωση κάποιος κλέφτης να σκοτώσει για 5 ή για 20 ευρώ, όπως είδαμε πρόσφατα στα διόδια του Ρουπακίου της Αττικής Οδού; Δυστυχώς αυτή η μορφή εγκληματικότητας τείνει να αποτελέσει πλέον κανόνα. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η νέα μορφή εγκληματικότητας θέλει και μια νέα αντιμετώπιση, από μια νέα αστυνομία. Αναδιοργάνωση σαφέστατα δεν σημαίνει μόνο ότι μαζεύουμε χωροταξικά τα τμήματα. Σημαίνει και άλλα πολλά πράγματα.
Αποδώσατε τις ελλείψεις στον τρόπο λογιστικής εγγραφής των πιστώσεων, που ανέφερε προηγουμένως ο συνάδελφος κ. Αυγενάκης. Είναι ακριβώς η ίδια δικαιολογία που μας δώσατε πριν από έξι μήνες, στους ίδιους Βουλευτές, όταν θέταμε ξανά το ίδιο ζήτημα. Τίποτα δεν προχώρησε από τότε; Πόσο θα διαρκέσει δηλαδή αυτή η μεταβατική περίοδος; Και είτε υπάρχουν οικονομικά προβλήματα είτε είναι λογιστικό το πρόβλημα, η ουσία παραμένει ίδια. Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημόσια ασφάλεια και στην προστασία του πολίτη.
Ακούστηκε ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, όχι από εσάς, θα οδηγήσει σε χαφιεδισμό. Μα, ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί εάν η καταγραφή στοιχείων του υλικού γίνεται βάσει νόμων που έχει ψηφίσει αυτή η Βουλή από το κράτος. Ανέφερε ο κ. Μαρκογιαννάκης την περίπτωση της MARFIN. Εγώ θα σας πω κάτι από την άλλη πλευρά. Τη βομβιστική ενέργεια στο μετρό του Λονδίνου. Εάν δεν υπήρχαν οι κάμερες, δεν θα είχε καταφέρει η βρετανική αστυνομία εντός λίγων ημερών να συλλάβει τους δράστες.
Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχει και πρέπει, αξιοποιώντας κάθε τρόπο, κάθε τεχνολογικό μέσο, να την προστατεύσουμε.
Επίσης ετέθη από όλους ένα άλλο ζήτημα, το ζήτημα της εφαρμογής των νόμων. Αναφέρθηκαν τα παραδείγματα του κτηρίου στην Αμαλίας ή της κατάληψης της πλατείας Συντάγματος. Σύντομα θα κληθείτε να εφαρμόσετε και το νόμο που αφορά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα το πράξετε; Αμφιβάλλω, γιατί στην επίκαιρη ερώτηση που έκανε προηγουμένως ο συνάδελφος κ. Βορίδης, η αρμόδια Υπουργός δεν δεσμεύθηκε. Όταν, λοιπόν ούτε λεκτικά δεν τολμάει η Κυβέρνηση να δεσμευθεί μέσα σ’ αυτή τη Βουλή, μέσα σ’ αυτό το κτήριο, καταλαβαίνετε τι μηνύματα στέλνει προς τα έξω. Αφήνει να εννοηθεί ότι θα ανεχθεί οποιαδήποτε μορφή απειθαρχίας.
Τελειώνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι η προστασία του πολίτη και της περιουσίας του, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποκτά μια άλλη διάσταση και οφείλουμε να τη σεβαστούμε.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου