Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Συνέντευξη στο Metro Weekend


-Κ. Κοντογιάννη πιστεύετε πως η Δημοκρατική Συμμαχία θα καταφέρει τελικά  να μπει στη Βουλή, παρά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που την έδειχναν στο όριο;

Είμαι βέβαιος πως η Δημοκρατική Συμμαχία θα μπει στη Βουλή, όχι γιατί κάτι τέτοιο προκύπτει από όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά....
γιατί αυτό δείχνει η καθημερινή μας επαφή με τον κόσμο. Και ο ρόλος μας θα είναι καταλυτικός για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

-Η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε μετεκλογική συνεργασία. Θεωρείτε πιθανή μια συνεργασία με την ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά;

Η όποια συνεργασία πρέπει να στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία που πρέπει να περιλαμβάνει:
  1. Μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η γραφειοκρατία γεννά τη διαφθορά.
  2. Αποκρατικοποιήσεις, που πρέπει να γίνουν ώστε να μειωθεί το σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος
  3. Αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ για μίσθωση δημοσίων κτιρίων όπως το υπουργείο Οικονομίας στο Σύνταγμα και τα ολυμπιακά ακίνητα να παραμένουν αναξιοποίητα. Ή η κρατική γη να μη δίδεται για επενδύσεις.
  4. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Δεν είναι δυνατόν να καταφύγει και πάλι η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
  5. Ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών που σήμερα βλέπουν τις ζωές και τις περιουσίες τους να απειλούνται από την έξαρση της εγκληματικότητας.
  6. Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, φυσικά μέσω της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, που είναι και ο μόνος ο οποίος μπορεί να γεννήσει νέες θέσεις εργασίας και της άρσης των 240 αντικινήτρων που αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

Επομένως το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά η σύγκλιση όλων των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε ένα προγραμματικό πλαίσιο. Για εμάς δεν έχει σημασία αν θα είναι πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος ή οποιοσδήποτε άλλος, αρκεί το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας να είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει την προγραμματική συμφωνία βάσει της οποίας θα έχει συσταθεί η κυβέρνηση συνεργασίας και να συγκρουστεί με συμφέροντα και νοοτροπίες που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

-Δεδομένου του κατακερματισμού της κεντροδεξιάς πιστεύετε ότι είναι ανάγκη μετά τις εκλογές να επανενωθεί ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος;

Για να επιτευχθεί επανένωση του κεντροδεξιού χώρου πρέπει να το θέλουν και εκείνοι που προκάλεσαν τη διάσπασή της, πιστεύοντας ότι έτσι θα ελέγξουν πιο εύκολα πολιτικά και ιδεολογικά τον χώρο. Εμείς ως κόμμα είμαστε πάντα ανοικτοί σε συνεργασίες και θεωρούμε ότι εκφράζουμε με τον πιο γνήσιο τρόπο τις φιλελεύθερες ιδέες του κεντροδεξιού χώρου. Δεν απεκδυόμεθα ιδεολογικά το παρελθόν μας, αντίθετα είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι σε μια ενωτική πορεία προς τα εμπρός δεν έχουν θέση προσωπικές αντιπαραθέσεις, παρεΐστικες αντιλήψεις που ίσχυαν σε μικρά κόμματα περασμένων δεκαετιών και προσπάθειες κομματικής επικράτησης του ενός έναντι του άλλου. Η κοινή πορεία προϋποθέτει εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας και συνένωση δυνάμεων με προσήλωση στον κοινό στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος παρά το συμφέρον της πατρίδας και του λαού. Όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και ο κομματικός στόχος, έπονται, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή.

-Σας προβληματίζει η διαφαινόμενη αποχή από τις εκλογές και η αρνητική στάση των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς;

Η αρνητική στάση των πολιτών έναντι των πολιτικών θα συνεχίζεται όσο οι πολιτικοί συνεχίζουμε να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να μη δίνουμε λύσεις και όσο εξακολουθεί να κυριαρχεί στο δημόσιο βίο η ατιμωρησία. Η Δημοκρατική Συμμαχία, με συγκεκριμένες προτάσεις όπως η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86 του Συντάγματος) και η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, είναι αποφασισμένη για ρήξεις και αλλαγές στο δημόσιο βίο. Οι πολιτικοί πρέπει να δικαζόμαστε με τους ίδιους νόμους με τους πολίτες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για να πείσουμε ότι έχουμε διδαχθεί από την κρίση είναι να καταθέτουμε προτάσεις ρεαλιστικές που θα στηρίζονται στην αλήθεια και ως στόχο θα έχουν την επίλυση των προβλημάτων και όχι να χαϊδέψουν αυτιά ψηφοφόρων. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι απέχοντας από τις κάλπες ουσιαστικά ευνοούν εκείνους που τους οδήγησαν ως εδώ. Τρίτη λύση υπάρχει. Είναι η Δημοκρατική Συμμαχία και τους καλώ να μας εμπιστευθούν.

-Όσον αφορά τα αντιμνημονιακά κόμματα , εκτιμάτε πως θα κρατήσουν την δυναμική που δείχνουν ότι έχουν αυτή την στιγμή ή πιστεύετε ότι θα «ξεφουσκώσουν»;

 Φοβάμαι ότι μεγάλο μέρος των πολιτών, θα ψηφίσουν με θυμό και οργή όχι με την περίσκεψη που επιβάλει η τραγικότητα της περιόδου που βιώνουμε. Και αυτό γιατί βλέπουν ότι ακόμα και τώρα εκείνοι που ευθύνονται για την δημιουργία της σημερινής κρίσης εξακολουθούν να πολιτεύονται με όρους της δεκαετίας του 1980. Το ζήτημα όμως δεν είναι απλώς να τιμωρηθούν κάποιοι, αλλά να δοθεί θετική ψήφος, με κριτήριο το μέλλον της Ελλάδος. Και αξιοπρεπής και υπερήφανη Ελλάδα μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπάρξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου