Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Επιδοτούμενες θέσεις εργασίας δημοσιογράφων με στόχο τη χειραγώγηση της ενημέρωσης

Επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ στους τηλεοπτικούς σταθμούς υποσχέθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τις εκατοντάδες απολύσεις που έρχονται ακολουθώντας τη δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.
Η εξαγγελία Κατρούγκαλου δεν προστατεύει θέσεις εργασίας, άλλα θίγει την ουσία της ενημέρωσης.
Πώς; Το Σύνταγμα προβλέπει την ελευθεροτυπία. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδοτεί θέσεις εργασίας δημοσιογράφων, δηλαδή ο δημοσιογράφος εξαρτά την επιβίωσή του από την επιδότηση που θα χορηγεί η κυβέρνηση μέσω ΟΑΕΔ, θα προσέξει καλά τι και πώς θα το γράψει και σε ποιο βαθμό θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση,
αφού η εργασία του θα εξαρτάται από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Ακόμα και αν δεν συμβεί άμεσα αυτό, θα συμβεί έμμεσα, αφού αν επιδοτείται η επιχείρηση για την πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού δημοσιογράφων, τότε ο επιχειρηματίας – καναλάρχης, είναι φυσικό να δώσει γραμμή για ευνοϊκή μεταχείριση της κυβέρνησης αφού η επιδότηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δημοσιογράφων θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του καναλιού του, άρα θα δώσει περισσότερες πιθανότητες στο κανάλι του να γίνει βιώσιμο.
Αλλά και απλά επιμορφωτικά επιδοτούμενα προγράμματα να προκηρύξει μέσω ΟΑΕΔ, ένα είναι βέβαιο. Ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας έχουν χρονικό όριο λήξης. Τι θα γίνει μετά; Πού θα πάνε και πώς θα απορροφηθούν οι δημοσιογράφοι των οποίων η επιδότηση θα έχει λήξει, σε μια αγορά που δεν μπορεί να αναπτυχθεί αφού είναι ασφυκτικά περιορισμένη στον αριθμό «τέσσερα»;
Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης εκτός από τον έλεγχο της ενημέρωσης είναι να μη σηκώσει άμεσα το βάρος της ανεργίας των δημοσιογράφων, αλλά να το μεταθέσει χρονικά ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα ξεχαστεί ή ότι δεν θα «σκάσει» στα δικά της χέρια.
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν και πόσες θέσεις δημοσιογράφων θα επιδοτήσει η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι να μη κλείσουν κανάλια και να μην έχουμε κι άλλους ανέργους δημοσιογράφους.
Δεν συνάδει με τους κανόνες λειτουργίας της δημοκρατίας να καλλιεργείς την ανασφάλεια και το φόβο και να στέλνεις στην ανεργία και στη φτώχεια εκατοντάδες οικογενειάρχες. Και να έρχεσαι μετά να κάνεις τί; Να εξαγγείλεις κρατικές επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για να αμείβεις δημοσιογράφους, έχοντας ως ουσιαστικό στόχο να ελέγξεις τον τρόπο που θα λειτουργούν και θα γράφουν, μέσα από ένα ολιγοπώλιο που έχεις προηγουμένως διαμορφώσει με αντισυνταγματικές διαδικασίες αδειοδότησης καναλιών.
Ακόμα έχουμε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Και την ποιότητα της δημοκρατίας μας οφείλουμε να την υπερασπιστούμε με κάθε δημοκρατικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου