Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στον Αλφειό



Για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στον Αλφειό ποταμό, ενημέρωσε τον Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κοντογιάννη ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδης, απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή επί του θέματος ο Ηλείος Βουλευτής.
Στην απάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών διαβιβάζει έγγραφα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα οποία αναφέρεται ότι: «Η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την υπ’ αριθμ. 120252/4221/οικ/02-05-2013 έγγραφό της, έστειλε προς έγκριση την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή Π.Δ.Ε το αποτέλεσμα ανοιχτού διαγωνισμού του έργου:
«Κατασκευή Αντιπλημμυρικών Έργων Ποταμού Αλφειού Ν. Ηλείας», από φράγμα Φλόκα έως Χ.Θ. 10+564», προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες με τη νομοθεσία δημοσιών έργων διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου του εν λόγω έργου. Το έργο αφορά στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων εντός της ζώνης οριοθέτησης του ποταμού, από φράγμα Φλόκα έως Χ.Θ. 10+564, η οποία έχει επικυρωθεί μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ 128/Δ/2012…
…Για το υπόλοιπο τμήμα που δεν είναι οριοθετημένο, έχει γίνει πρόταση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Δ.Ε, στις 24/10/2012, για χρηματοδότηση της μελέτης «Αντιπλημμυρικά έργα και οριοθέτηση ποταμού Αλφειού Νομού Ηλείας από τέλος οριοθέτησης (Χ.Θ 10+500) έως τη γέφυρα Άσπρων Σπιτιών (περί τη Χ.Θ. 25+500», ενδεικτικού προϋπολογισμού 750.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Γρ. Αλεξόπουλος, ουδεμία τεχνική εργασία δεν είναι νόμιμη σε τμήματα ποταμών που στερούνται οριοθέτησης και Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, καθότι τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα καθαρισμού κοίτης ποταμών και χειμάρρων, περιλαμβάνονται στην κατηγορία υδραυλικών έργων του ΦΕΚ 21/Β/2012, για τα οποία είναι υποχρεωτική η Περιβαλλοντική Αδειοδότηση και οριοθέτηση.
Ωστόσο, ο  Γιώργος Κοντογιάννης  επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο  να γίνουν άμεσα έργα καθαρισμού της κοίτης του Αλφειού, ανεξάρτητα τόσο από τις εργασίες οριοθέτησής της όσο και από τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι απαραίτητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, επειδή η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη, καθώς εάν παραμείνει ως έχει είναι βέβαιο πως τον ερχόμενο χειμώνα θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές  σε ολόκληρο τον κάμπο (2.000στρ.) με επακόλουθο μεγάλο οικονομικό κόστος, άλλα και κίνδυνο για απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου