Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Να χρησιμοποιηθούν ευρέως τα φωτοβολταϊκά στις νέες Εθνικές Οδούς


Την πρότασή του για ευρεία χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στους νέους Εθνικούς οδικούς άξονες, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, επανέφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας κ.Γιώργος Κοντογιάννης με Ερώτησή προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

            Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς ο κ. Κοντογιάννης είχε υποβάλει την συγκεκριμένη πρόταση το 2006 στον τότε Υπ.Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα.

            Με την Ερώτησή του ο κ.Kοντογιάννης ζητά να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για το φωτισμό των εθνικών οδικών αξόνων.
 Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
         « Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας από ορυκτά καύσιμα και η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο για την Κυβέρνηση, όχι μόνο στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και ως μέσο ενίσχυσης της οικονομίας και της απασχόλησης.
Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι δυνατότητες αξιοποίησής τους είναι πολύ μεγάλες αφού η Ελλάδα διαθέτει το πλεονέκτημα των μεγάλων διαστημάτων ηλιοφάνειας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να επανακαταθέσω την πρόταση που είχα υποβάλλει αρχικά τον Ιούνιο του 2006 στον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Σιούφα, ο οποίος και είχε ανταποκριθεί θετικά, για ευρεία χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα νέα μεγάλα έργα και κυρίως στις νέες Εθνικές Οδούς (Ιόνια Οδός, Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος- Τσακώνα, Τρίπολη – Τσακώνα κλπ). 
Το οδικό δίκτυο της χώρας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και καθημερινά-και λόγω έλλειψης φωτισμού τα βράδια-θρηνούμε νέα θύματα.  Στην κατασκευή των νέων Εθνικών Οδών καλό είναι να υπάρξει πρόβλεψη για τη λειτουργία μικρών μονάδων (φωτεινών πυλώνων) που θα λειτουργούσαν με φωτοβολταϊκά συστήματα, πιθανόν εκ παραλλήλου (εάν αυτό είναι τεχνολογικώς εφικτό) με συμβατικό σύστημα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
 Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο τριπλός στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος, της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων και  της αύξησης της ασφάλειας των Εθνικών Οδών με χαμηλό κόστος.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
            Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για το φωτισμό των εθνικών οδικών αξόνων;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου