Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Ποιο κόμμα θα δεχθεί να ρίξει «σωσίβιο» στον ΣΥΡΙΖΑ;

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία η κυβέρνηση προσφεύγει σε εκλογές όποτε το κρίνει ο πρωθυπουργός ή αν αναγκασθεί εκ των πραγμάτων επειδή έχει απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το σημερινό συνονθύλευμα γιαλατζί αριστεράς και εθνικολαϊκισμού είναι δύσκολο να συμβεί λόγω του πάθους που έχουν και τα δύο κυβερνητικά κόμματα για την εξουσία.
Το τελευταίο διάστημα όμως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να βλέπει και την «επόμενη μέρα»,
αρχίζει να προτάσσει την αριστερή ατζέντα του, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό του εταίρο.
Με δυσκολία «κατάπιε» η παρέα Καμμένου την απόφαση Γαβρόγλου για τη σημαία γιατί έρχεται σε αντίθεση με όσα η ίδια υποστηρίζει. Ιδιαίτερη δυσκολία όμως υπάρχει στο να αποδεχθούν οι ΑΝΕΛ αποφάσεις ή ρυθμίσεις που αφορούν σε ζητήματα που έχουν σχέση με την λεγόμενη «αριστερή ατζέντα» των αποφάσεων της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως με εκείνα που αφορούν τον γάμο μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών ή την υιοθεσία εκ μέρους τους παιδιών ως ζευγάρια.
Πρόκειται για ζητήματα που ανατρέπουν αρχές και αξίες παραδοσιακές της ιδεολογίας που φέρεται να εκπροσωπούν οι ΑΝΕΛ και πιθανόν να μη δώσουν την ψήφο τους ή να απόσχουν από μια ψηφοφορία, επί των συγκεκριμένων θεμάτων, στη Βουλή.
Στην προηγούμενη περίπτωση επί του Συμφώνου Συμβίωσης οι ΑΝΕΛ δεν είχαν δώσει την ψήφο τους. Την έδωσαν όμως, επειδή η συγκεκριμένη ρύθμιση υπήρχε ως προγραμματική πρόβλεψη και στο πρόγραμμα άλλων κομμάτων, πολλοί βουλευτές – και της ΝΔ- κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τώρα όμως οι πολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει. Άσχετα αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την προωθούμενη ρύθμιση, το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σε όλα τα κόμματα είναι αν στο όνομα ακόμα και μιας ευεργετικής κοινωνικής ρύθμισης, πρέπει να δοθεί «φιλί της ζωής» σε μια κυβέρνηση της οποίας ο επιθανάτιος ρόγχος έχει ήδη αρχίσει να ακούγεται κι έξω από την αίθουσα της εντατικής.
Κανείς δεν λέει ότι αν η κυβέρνηση δεν λάβει πλειοψηφία στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου θα έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές. Στην περίπτωση που κάποιο νομοσχέδιο δεν υπερψηφισθεί ο κ. Τσίπρας δεν θα αποδεχθεί ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη οπότε θα προσφύγει στο λαό. Η αμέσως επόμενη κίνησή του θα είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να θέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κ. Καμμένου προ των ευθυνών της. Ποιο λοιπόν θα είναι το κέρδος της Αντιπολίτευσης σε μια περίπτωση που δεν ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που η ίδια συμφωνεί αν δεν υπάρξει το πρακτικό θετικό πολιτικό αποτέλεσμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;
Στην περίπτωση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφασίσουν να μη ψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο, στο οποίο ορισμένα εξ αυτών συμφωνούν, τότε θα καταδειχθεί με τον πιο ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόκληση ενδοκυβερνητικού προβλήματος, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, θα αποτελέσει μια νίκη ουσίας και όχι απλά νίκη στα σημεία, για την Αντιπολίτευση. Ο Καμμένος έχει ανάγκη την κυβέρνηση για την στήριξη που το προσφέρει στην υπόθεση Γιαννουσάκη – Noor1. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ανάγκη τους ΑΝΕΛ για να περάσει μια δική του προγραμματική ρύθμιση στην οποία όμως διαφωνεί το κόμμα Καμμένου. Το αποτέλεσμα κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι… Άλλωστε όταν το πλοίο βουλιάζει κάθε ποντίκι τρέχει να σώσει τη δική του ζωούλα…
Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης – συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ- θα πρέπει να σκεφθούν τι αξίζει περισσότερο: Η υπερψήφιση μιας αμφιλεγόμενης (ή ακόμα και θετικής) από το σύνολο του κόσμου κοινωνική μεταρρύθμιση ή να μπει ένα σοβαρό εμπόδιο ή ακόμα και φρένο στην κατηφόρα που μας οδηγεί αυτή η κυβέρνηση; Γιατί δεν είναι δυνατόν να συμβαδίσει η λογική του να ζητούν το σύνολο των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης να φύγει μια ώρα αρχύτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και όταν δίνεται η ευκαιρία να της δώσουν ένα σοβαρό πλήγμα που πιθανόν οδηγήσει και σε πολιτικές εξελίξεις, οι ίδιοι πολιτικοί αρχηγοί να της δίνουν το «φιλί της ζωής».
Η κοινωνία που υποφέρει από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως πρώτιστο καθήκον των κομμάτων θεωρεί την εκδίωξη από την εξουσία της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε μεταπολιτευτικά η χώρα, ώστε να πάψει να γίνεται κακό στον τόπο. Όλα τα υπόλοιπα –όσο θετικά και αν είναι- έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Γιατί τις επιπτώσεις από τη συνέχιση της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα τις υποστούν με την ίδια σφοδρότητα και τα ετερόφυλα και τα ομόφυλα ζευγάρια…



http://apopseis.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=2598:poio-komma-tha-dexthei-na-riksei-swsivio-ston-syriza&Itemid=73

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου