Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Δεν αρκεί να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να κερδίσει η ΝΔ! (apopseis.gr)

του Γιώργου Κοντογιάννη.

Με την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, το πολιτικό σκηνικό άρχισε να αλλάζει.
Το νέο πρόσωπο στην προεδρία του κόμματος και οι ξεκάθαρες θέσεις του ήλθαν να δώσουν ώθηση στη Νέα Δημοκρατία, η οποία στην αρχή κατάφερε να βγει μπροστά στις δημοσκοπήσεις με βραχεία κεφαλή, αλλά στη συνέχεια εδραίωσε την πρωτοπορία της, απέναντι σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που διαρκώς φθίνει.

Η κατάρρευση των ελπίδων που είχε δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας παίζει καθοριστικό ρόλο
στο γεγονός ότι η ΝΔ σε κάθε δημοσκόπηση εμφανίζεται να αυξάνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν κοιτάξει όμως καλά τα ποσοστά και τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσει ότι η διαφορά αυτή, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει όχι γιατί η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τα δικά του.
Παρά ταύτα αν μελετήσει κανείς τα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία, θα διαπιστώσει, επίσης, ότι σε όλους τους τομείς πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ κρίνονται ικανότεροι του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσουν πολιτική και να επιλύσουν προβλήματα.
Τότε γιατί δεν αυξάνει τα ποσοστά της η ΝΔ;
Γιατί ποσοστιαία κινείται στα όρια των τελευταίων εκλογών;
Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μια πρόσφατη συνέντευξή του εμμέσως έδωσε την απάντηση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι τη ΝΔ.
Σε μεγάλο βαθμό έχει δίκιο. Πάντα η ΝΔ ως κόμμα ταυτιζόταν με τον εκάστοτε αρχηγό της. Και είναι γεγονός ότι στην περίοδο Σαμαρά δημιούργησε πολλές αντιπάθειες. Σε κάθε περίπτωση όμως, κρατάει συμπαγή μια βάση που απεικονίζει σε νοοτροπία και όχι τόσο σε οικονομικό επίπεδο, κυρίως την αστική τάξη της χώρας μας. Αυτή η συμπαγής βάση έμεινε σταθερή όταν το ΠΑΣΟΚ κατέρρεε και ο ΣΥΡΙΖΑ ανδρωνόταν, οπότε στις εκλογές του 2012 εξελέγη πρώτο κόμμα και σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έγινε κυβέρνηση.
Η ΝΔ στην περίοδο 2012-2015, άσκησε μια εθνικά ωφέλιμη πολιτική με πολλές παραλείψεις όμως και λάθη τακτικής τα οποία πλήρωσε στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
Η εικόνα που μένει στο εκλογικό σώμα, συνήθως είναι η αρνητική εικόνα. Και αυτή συνοδεύει τον κ. Σαμαρά, στον οποίο όλοι χρεώνουν λάθος χειρισμούς στην υπόθεση εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να δοθεί στον κ. Τσίπρα η δυνατότητα να εκλεγεί Πρωθυπουργός.
Δυστυχώς η αρνητική στάση του κ. Σαμαρά μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και όσα προσφάτως έρχονται στη δημοσιότητα για ανθρώπους του περιβάλλοντός του, συντηρούν γύρω από το πρόσωπό του ένα τοξικό κλίμα το οποίο επηρεάζει την εικόνα της ΝΔ. Το κλίμα αυτό επιδεινώθηκε από όσα μεσολάβησαν μέχρι να εκλεγεί, τελικά, νέος πρόεδρος.
Συνεπώς αν ο νέος πρόεδρος θέλει η ΝΔ να τον ακολουθήσει θα πρέπει να απαλλάξει το κόμμα του από κάθε είδους βαρίδι.
Όταν ένας νέος αρχηγός δεν έχει τις ρίζες που είχε ένας γόνος του ιδρυτή του κόμματος, ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί από αυτά τα βαρίδια είναι να μεταφέρει τη δική του προσωπική δυναμική στο κόμμα, προχωρώντας φυσικά στις αλλαγές εκείνες που θα διευκολύνουν μια τέτοια μετεξέλιξη.
Συνεπώς πρώτος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τις δικές του θέσεις και απόψεις να τις κάνει και θέσεις της ΝΔ. Γιατί γι’ αυτό τον ψήφισε ο απλός κόσμος, μιας και είναι κοινώς παραδεκτό πλέον ότι δεν διέθετε τους μηχανισμούς εκείνους που θα του εξασφάλιζαν την εκλογή. Ωστόσο η εκλογή ήλθε επειδή ο κόσμος πίστεψε στον ίδιο.
Ακούγονται πολλά ότι πρέπει να θέσει όρια ηλικίας, ή να διώξει ορισμένα παλιά στελέχη…
Θα ακουστούν κι άλλα, τα οποία ορισμένα εξ αυτών θα είναι σωστά, αλλά τα περισσότερα θα κινούνται στη σφαίρα του εντυπωσιασμού. Και καλό είναι αν πραγματικά θέλει να αλλάξει τη μορφή του κόμματός του να ζητήσει από όλα τα στελέχη του, νυν και πρώην βουλευτές και υπουργούς προτάσεις. Κάτι καλό ίσως προκύψει από τη μελέτη τους.
Το βασικότερο ωστόσο που πρέπει να κάνει είναι να αλλάξει τα "standards"… Να ανεβάσει τον πήχυ σε όλα, και κυρίως στην αξιολόγηση εκείνων που επιθυμούν μέσα από τη Βουλή να εκπροσωπήσουν το κόμμα και το λαό.
Σε κομματικό επίπεδο και ιδιαίτερα σε επίπεδο Νομαρχιακών και Δημοτικών Οργανώσεων, σίγουρα δεν μπορεί να δηλώσει ικανοποιημένος. Και αυτό γιατί η συμμετοχή υποψηφίων κινείται κυρίως στα γνωστά επίπεδα των παραδοσιακών κομματικών στελεχών. Δεν έχει μπει νέο αίμα, από επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς. Μέλη του κόμματος δεν το τόλμησαν γιατί δεν ήθελαν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κάθε μηχανισμό που διαθέτει ο μικροκομματάρχης της κάθε περιοχής που νιώθει ότι απειλείται από την είσοδο νέων (όχι κατ’ ανάγκη σε ηλικία) προσώπων.
Αυτούς πρέπει να πείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μπουν στην πρώτη γραμμή. Όλοι αυτοί όμως θα νιώσουν ασφαλείς να επιχειρήσουν μια είσοδό τους στα κοινά μόνο αν δουν ότι όντως κάτι ουσιαστικό αλλάζει στη ΝΔ.
Τότε, εφ’ όσον μπουν νέα πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες, ο κόσμος θα αρχίσει να πλησιάζει και πάλι τη ΝΔ. Υπό μία σοβαρή προϋπόθεση. Ότι η ΝΔ δεν θα βγάζει προς τα έξω την εικόνα ενός «μαγαζιού» που ο καθένας σηκώνει το δικό του μπαϊράκι.
Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει μια ειλικρινή κουβέντα με τους κ.κ. Καραμανλή, Σαμαρά και Μεϊμαράκη, οι οποίοι πρέπει να αφουγκραστούν τον πόνο της ελληνικής κοινωνίας και να στηρίξουν την προσπάθεια της νέας ηγεσίας, όχι μόνο για να απαλλαγεί η χώρα μια ώρα αρχύτερα από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε μεταπολεμικά, αλλά και για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Η επόμενη κυβέρνηση δεν πρέπει να εκλεγεί με αρνητική ψήφο. Δεν αρκεί δηλαδή να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να κερδίσει η ΝΔ. Και αυτό μόνο με κοινή προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί. Μια κοινή προσπάθεια όμως, η οποία πέρα από όποιους συναισθηματισμούς, πρέπει να στηριχθεί στην κοινή παραδοχή ότι το κόμμα, χωρίς να ξεφεύγει από τις ρίζες του, τις αξίες και τις αρχές του ιδρυτή του, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μπει στη νέα εποχή, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά και να προσαρμοστεί στη σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα, ότι η νέα Ελλάδα πρέπει να οικοδομηθεί επάνω στο ρεαλισμό και την αλήθεια.

 http://www.apopseis.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1631:den-arkei-na-xasei-o-syriza-prepei-na-nikisei-i-nd&Itemid=73

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου