Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Η Δικαιοσύνη βάλλεται, η δημοκρατία απειλείται. Θα το επιτρέψουμε;

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης, τρεις συνεχόμενες στο διάστημα ενός δεκαπενθημέρου, δείχνουν αφ΄ ενός τον πανικό της εν όψει κρισίμων αποφάσεων από την πλευρά των δικαστών αλλά και την… αποφασιστικότητά της, χωρίς κανένα, πλέον πρόσχημα, να προχωρήσει στον άμεσο έλεγχο και του τρίτου καθοριστικού θεσμικού πυλώνα, στη λειτουργία μιας σύγχρονης και ευνομούμενης δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης.

Παρέμβαση Νο1:
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κινείται βάση σχεδίου. Και για το λόγο αυτό στην προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης επικεφαλής τέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με
την ανοίκεια δημόσια δήλωσή του μέσω της οποία υποσχέθηκε αυξήσεις στους ανωτάτους δικαστικούς, σε μια περίοδο μάλιστα που η πλειονότητα των πολιτών βλέπει το εισόδημά της να μειώνεται λόγω της μείωσης μισθών ή συντάξεων και της αύξησης των εμμέσων φόρων και ειδικά του ΦΠΑ.
Παρέμβαση Νο2:
Από την ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία δεν κάνει προσπάθεια να κρύψει τις κομματικές της προτιμήσεις, διέρρευσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε συζήτηση για να παρακαμφθεί το άρθρο 88 παρ. 5 του Συνάγματος το οποίο ορίζει ρητώς ως χρόνο συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστών το 67ο έτος της ηλικίας τους, και ότι ο πρωθυπουργός έδειξε καλή διάθεση για συζήτηση. Στην πράξη αυτό ερμηνεύεται ότι παρουσία άλλων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραβιάσει το Σύνταγμα και ο πρωθυπουργός ήταν θετικός σε μια τέτοια συζήτηση. Λεπτομέρεια: Της οποιασδήποτε αλλαγής θα επωφεληθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία συμπλήρωσε το ηλικιακό όριο και την 30η Ιουνίου 2017 πρέπει υποχρεωτικώς να συνταξιοδοτηθεί.
Η μεταβολή, όμως, άρθρου του Συντάγματος με τυπικό νόμο αποκαλύπτει τα καθεστωτικά σχέδια που εξυφαίνονται στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με δημοκρατική κυβέρνηση.
Η συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου είτε από άγνοια είτε βάση σχεδίου είναι το ίδιο επικίνδυνη για τους θεσμούς και τη δημοκρατία, καθώς ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου.
Πρόκειται προφανώς για συνέχεια του σχεδίου καταπάτησης θεσμών και αρχών που το Σύνταγμα προβλέπει και προστατεύει. Μετά την κατάργηση του ΕΣΡ που κατά το Σύνταγμα είναι αρμόδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης.
Παρέμβαση Νο3:
Η κυβέρνηση δια του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε απόφαση με την οποία οι δικαστικοί λειτουργοί (νυν και συνταξιούχοι) απαλλάσσονται από το 25% του φόρου εισοδήματός τους, αναδρομικά για μια πενταετία! Η απόφαση, όπως ελέχθη, εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή αποφάσεως δικαστηρίου και έχει σχέση με την εξίσωση μισθών και φορολογικών απαλλαγών βουλευτών και δικαστικών. Λεπτομέρεια: Η απόφαση εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την παραμονή της προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΣτΕ που θα ασχολείτο με τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και, τελικώς, δημοσιοποιήθηκε την ώρα που ξεκινούσε η αναβληθείσα συνεδρίαση του ΣτΕ, την περασμένη Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου. Είναι τέτοια δε η πρεμούρα της κυβέρνησης να ικανοποιήσει κάθε αίτημα που προέρχεται από το δικαστικό χώρο που δεν νοιάζεται ότι εφαρμόζει αποφάσεις για μείωση φόρων τη στιγμή που ο λαός στενάζει από την φοροκαταιγίδα που η ίδια έχει επιβάλλει.

Στην αναμπουμπούλα ο… τρομοκράτης χαίρεται ή κάνει τη δουλειά του

Και μετά από όλα αυτά, μέσα στο γκρίζο τοπίο που έχει δημιουργηθεί από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η τρομοκρατία έκανε την επανεμφάνισή της, βάλλοντας κατά της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, με την οποία έχει τη γνωστή προσωπική αντιπαράθεση ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφάνειας κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος.
Όλα αυτά βεβαίως στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς τυχαία… Στην πραγματικότητα όμως δείχνουν την απροκάλυπτη επιθυμία της κυβέρνησης να ελέγξει απόλυτα το χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς μέσα στο καθεστωτικό της παραλήρημα, γνωρίζει ότι είναι ένας θεσμός που μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις της και να εμποδίσει τα σχέδιά της.

Το κερασάκι στην τούρτα του… Παππά

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήλθε η πρωτοβουλία Παππά την Παρασκευή το βράδυ για «μαύρο» στα κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια, εντός πέντε ημερών. Και αυτό όταν εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ.
Κάποιοι είπαν ότι μέχρι και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αγανάκτησε και του ζήτησε να αποσύρει την τροπολογία, με το επιχείρημα να του δώσει την ευκαιρία στη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή να προχωρήσει στην επανασύσταση του ΕΣΡ.
Ο πραγματικός στόχος ωστόσο είναι να ρίξουν την ευθύνη για το «μαύρο» στη ΝΔ, η οποία ως όρο για τη συμμετοχή της στο ΕΣΡ θέτει την απόσυρση του νόμου Παππά.

Θα επιτρέψουμε κατάλυση του Συντάγματος;

Όλο αυτό το επικίνδυνο τοπίο που οικοδομεί η κυβέρνηση έχει ως στόχο αυτό που αρχικώς περιγράψαμε: Τον απόλυτο έλεγχο της Δικαιοσύνης, του τελευταίου πυλώνα λειτουργίας της δημοκρατίας μας που ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν ελέγχει πλήρως.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει τη ΝΔ ως το τελευταίο ανάχωμα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Αυτό η ΝΔ πρέπει να το δείξει στην πράξη.
Όταν η κυβέρνηση φθάνει στο σημείο να χρησιμοποιούν τη ρύθμιση οικονομικών εκκρεμοτήτων των Δικαστών ως… δέλεαρ για ευνοϊκές αποφάσεις σε ζητήματα που την αφορούν, σημαίνει ότι έχει υπερβεί τα εσκαμμένα και το πάθος της για έλεγχο κάθε μορφής εξουσία και η καταπάτηση της αρχής του Μοντεσκιέ για διάκριση των εξουσιών, την καθιστά επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία, αλλά και για την χώρα.
Σε μια χώρα όμως που η κυβέρνηση, ως εκτελεστική εξουσία αυθαιρετεί, η Βουλή και η νομοθετική εξουσία απαξιώνεται και υποβαθμίζεται συστηματικά, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελεί στοιχείο που ισοδυναμεί με το οξυγόνο για τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Η Νέα Δημοκρατία, οφείλει να κάνει πράξη αυτό που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε, ότι θα αποτελέσει ανάχωμα δημοκρατίας, και ενώνοντας όλους τους Έλληνες να αποτρέψει τα αντιδημοκρατικά σχέδια της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου – Παππά.
Κόμματα και πολίτες έχουμε χρέος να αποτελέσουμε ανάχωμα στα καθεστωτικά, αντιδημοκρατικά σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα και να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο το Σύνταγμα και το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Τον τρόπο καταδεικνύει το ίδιο το Σύνταγμα στο ακροτελεύτιο άρθρο του, το οποίο αναφέρει:

«H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Και, φυσικά βίαιη κατάλυση δεν γίνεται μόνο με τα όπλα, αλλά και με την κατάχρηση μιας περιστασιακής πλειοψηφίας.
Θα το επιτρέψουμε;



http://apopseis.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1999:i-dikaiosynni-valletai-i-dimokratia-apeileitai-tha-to-epitrepsoume&Itemid=73

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου